Perron038, het succesvolle innovatielab in WärtZ, is een goed voorbeeld van wat WärtZ wordt: een bruisend ecosysteem voor innovatie, nieuwe economie, creatieve maakindustrie en groei. Een reden om juist ook déze kant van het spoor te verkennen. Ook in de fase van de ontwikkeling en realisatie is er straks van alles te doen, zien en beleven in WärtZ.
In de WärtZ-mix van kunst, ondernemerschap, onderwijs en technologie kun je natuurlijk ook wonen. Er worden in WärtZ ongeveer 850 woningen gerealiseerd, voor alle leeftijden en inkomens. Daarbij kunnen bewoners kiezen uit drie verschillende woonsferen: wonen in het icoon van Zwolle bovenop de Wärtsilä-hal, in één van de gebouwen aan het Wärtsilä-plein of in het wat rustiger Lurelui, dat bestaat uit verschillende woon-werkgebouwen in het groen. Onderwijs, kunst, techniek en ondernemerschap vinden elkaar in het hele gebied, maar vooral in de Hallenplein, waar ook een gezamenlijk podium komt voor evenementen en exposities.
Wat nu nog grijs is, op het bedrijventerrein achter het NS Station, wordt groen en weelderig. Met het Spoorpark langs het spoor als nieuw, groen visitekaartje voor Zwolle. WärtZ wordt daarmee het groenste binnenstedelijke stationsgebied van Nederland. De auto is hier bijna niet meer in beeld. Parkeren gebeurt in gezamenlijke, multifunctionele hubs. Het wilde WärtZ-landschap biedt daarmee maximale ruimte aan wandelen, fietsen, sporten en spelen. Dankzij het naastgelegen NS Station is het OV hier natuurlijk ook een uitstekende manier om te komen en te gaan.
Het Spoorpark wordt een echt stadsbos. WärtZ sluit landschappelijk gezien goed aan op belangrijke ecologische structuren in de regio Zwolle en wordt ook een nieuw ‘station’ voor vogels, kleine dieren, vlinders en insecten. Met slimme energie-opwekking en 'de natuur als goede buur’ wordt WärtZ een voorbeeld voor duurzame stadsvernieuwing. Gebouwen en woningen worden energie-gevend (in plaats van -vragend) en er WärtZ wordt zeer circulair, onder andere door de inzet van hernieuwbare of gerecyclede materialen en slimme, flexibele bouwsystemen.
WärtZ ligt ‘achter’ het NS Station Zwolle en wordt daarmee een belangrijke aanvulling op het centrumleven van Zwolle. De Passerelle, een spectaculaire houten loopbrug, verbindt straks de twee centrumdelen, maar bezoekers en fietsers kunnen natuurlijk ook gewoon ‘onder het spoor door’. WärtZ wordt met zijn centrale ligging ook het hart van de Spoorzone, het 16 hectare grote woon-werkgebied gebied aan de zuidkant aan het spoor. Ook andere grote ontwikkelingen in Spoorzone zorgen ervoor dat Zwolle op deze plek een interessante groei doormaakt van voormalig bedrijventerrein naar volwassen, innovatiedistrict.